När företag inte kan betala sina skulder

Det finns bra sätt att driva företag på, och så finns det de dåliga. De goda sätten som man kan driva företag på, är när man är ärlig, betalar sina skatter och skulder och sköter företaget. En del förtetagare har satt det i system att klaga på staten Sverige. Vi har så höga avgifter och skatter... det är för mycket krångel och byråkrati med att driva företag i Sverige... och många andra klagomål som man kan höra. Det mest kända kanske ändå är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling som har ett skatteupplägg, via ett luftföretag på Malta för att slippa betala skatt i Sverige. Något som han tycker är ett bra sätt att slippa betala skatt för företaget som han äger:

– Det här är ju ett problem med det svenska skattesystemet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, sa han till Aftonbladet.

Vad fan får man för pengarna?

Till programmet Uppdrag granskning som synade hans företag som han har uprättat på Malta, undrade han vad fan han fick för pengarna, för alla de miljoner kronor som han har betalat skatt i Sverige.

Nu är det ju inte meningen att man ska driva företag på det sättet, en god företagare vill betala sina skatter och avgifter i det land som man både bor i och där man följaktligen driver företaget i. Har man ett företag som man driver i Sverige är det meningen att man ska betala de avgifter och skatter som politikerna har bestämt. En del företagare tycker att det är helt okej att fuska sig till sina vinster och att man ska göra allt för att slippa betala för avgifterna och skatterna.

När man får för lite inkomster

Sedan finns det en kategori företagare som verkligen gör allt som man ska, men som har för lite inkomster för att täcka de skatter och avgifter som de är skyldiga att göra. Det finns hjälp att få om man hamnar i en sådan situation. Skatteverket är en myndighet som faktiskt har hjälp att ge till företagare som vill göra rätt för sig. Här går vi igenom den praktiska hjälp som man faktiskt kan få av Skatteverket.

1. Anstånd att betala – man kan ansöka om anstånd, som det heter att betala sina avgifter. Det innebär inte att man inte ska betala men att man får en tidsfrist och slipper betala just under en viss period. Man kan till exempel inte ansöka om företrädaransvar när man har fått anstånd att betala de skulder man har till Skatteverket.

2. Företrädaransvar – en företrädare som tar ett företrädaransvar, är som om man fick en annan person som blev myndig för företaget och tar över ansvaret för företagets betalningar och beslut som fattas för att få företagets ekonomi på fötter igen.

3. Företagsrekonstruktion – en företagsrekonstruktion kan man få när man ser att företaget har alla förutsättningar för att klara av att betala alla sina skulder, men att det just för tillfället är slut i kassan. Genom att sälja av eller avyttra vissa delar i företaget kan man frigöra resurser så att man kan få företaget på fötter igen.

4. Betalningsinställelse – man kan tala om för dem man är skuldsatt till att man inte kan betala sina skulder. Om man får dem att inte just då driva in sina skulder kan man få en tidsfrist för betalningar så att man kommer på fötter och kommer tillbaka som företag och kan ta sig ur en tillfällig svacka. Men för att detta ska ske ska det finnas riktiga förutsättningar för företaget att kunna göra vinster i framtiden.

23 Apr 2019