Att skaffa arbetstillstånd

Numera kan den som bor inom EU arbeta i dessa länder. Däremot krävs det arbetstillstånd för den som bor i länder utanför. Vissa yrkesgrupper har större krav för att få jobba i Sverige.

Andres hade länge velat arbeta och bo i Sverige, men visste inte riktigt hur det gick till. Han hade bara hört från vänner som åkt dit för att jobba och älskade att vara där. Allt var så annorlunda.

Efter att ha sökt information länge förstod han att en arbetsgivare i landet måste anställa honom först. Sedan kunde ett arbetstillstånd sökas. Men hur det skulle gå till visste han inte.

Önskar man riktigt mycket brukar möjligheter uppstå, hade han hört, och nu fick han uppleva det själv. Brodern hade en kompis som precis kommit hem efter ett helt år i Sverige.

Arbetsgivaren söker arbetstillstånd

Det visade sig att byggföretaget han jobbat på sökte mer personal. Om Andres var intresserad kunde han informera chefen. Andres, som själv var byggarbetare, tackade genast ja. Kontakten etablerades och brorsans kompis gick i god för honom.

Andres erbjöds jobbet och ett arbetstillstånd söktes. Ansökningen skulle till en början skötas av företagaren, och senare skulle Andres få ta över. Dokumenten skulle sen översättas till svenska och detta krävde lite tid. Sedan skulle en summa betalas innan ansökan skickades in, så Andres behövde skynda sig för att spara mer pengar.

Företagaren hade anlitat en advokatbyrå som var certifierad, vilket skulle speeda upp processen. Detta var Andres glad för, då han längtade något alldeles vansinnigt efter att få flytta. Läs mer om arbetstillstånd på den här hemsidan: arbetstillstånd.net

18 Feb 2022