Vad innebär det att söka arbetstillstånd?

Du som är arbetstagare kan ansöka om arbetstillstånd för att få arbeta i ett annat land. Arbetsgivare kan också ansöka, då om att anställa någon från utlandet.

Du som tänker anställa någon från utlandet gör bäst i att förbereda dig på att det finns speciella regler för dig som är arbetsgivare. Bland annat måste du ha annonserat ut tjänsten inom Europa och erbjudit både lön och arbetsvillkor som är i paritet med vad den svenska marknaden erbjuder.

Det är alltså inte tillåtet att bara kontakta en person och sedan anställa denne, utan du måste ge fler chansen att få jobba här i Sverige. Alla söker alltså på lika villkor. När du hittat den du söker så skall du kunna utfärda ett kontrakt och bevisa att ditt företag kan betala ut lön i minst tre månader.

Anlita specialist för att ansöka om arbetstillstånd

Det är inte det enklaste att ansöka om ett arbetstillstånd. När du vill vara säker på att processen ska gå smidigt och lätt gör du klokast i att anlita specialister på arbetstillstånd. Då slipper du sätta dig in i allt själv. De som arbetar med att ansöka om arbetstillstånd har redan full kontroll på det som man behöver veta.

Viktigt för dig att känna till är att du ska ha ansökt om arbetstillstånd medan du fortfarande befinner dig i ditt eget hemland. Skulle du få för dig att först åka hit är du faktiskt illa ute. Du kanske inte får ditt arbetstillstånd och får åka tillbaka till ditt hemland i ogjort ärende.

24 Mar 2023