När du behöver en advokat i Göteborg

Många tänker att man ska leva så långt bort från polis, domstol och åklagare som man bara kan. Och det är helt rätt tänkt. Men är man ung, och gillar att röra sig ute kanske på helger och nätter, är det inte helt omöjligt att man råkar befinna sig på fel plats, vid fel tidpunkt. Har man tagit några öl för många och kanske hamnar i handgemäng med till exempel en vakt utanför ett ölhak, så kan man råka ut för att göra sig skyldig till brottet "motstånd mot vakt". Då kan man behöver få tag i en advokat i Göteborg snabbare än kvickt.

Säg att scenariet ovan, gör att du plötsligt blivit häktad, men sedan satt på fri fot, men fortfarande misstänkt för våldsamt motstånd mot säkerhetsvakten. Du kommer ögonblickligen att behöva få tag i en duktig advokat som kan se till så att du inte blir dömd till brottet "våldsamt motstånd mot vakt". Det kan sätta käppar i hjulet i framtiden.

Vad en advokat kan göra under förundersökning

En advokat ska alltid arbeta för sin klient. Det är en av de principer som man har gått med på, sedan man fick ett medlemskap i Advokatsamfundet. Det är ett måste om man vill arbeta som advokat. Att jobba som advokat, innebär att man har en skyddad titel. Inte vem som helst får kalla sig advokat. Under en förundersökning ska en advokat (helst) få tillgång till allt det som polisen arbetar med, vilka bevis de har, vad de hittills har kommit fram till. Under en förundersökning kan till och med en duktig advokat göra egen utredning av vad som har hänt. Hon, eller han kan hitta vittnen från den där olycksaliga kvällen när polisen misstänker att du gav dig på en vakt. Kommer det fram att vakten var den som misshandlade dig, så kan du bli fri från misstankarna.

Vad en advokat kan göra under en rättegång

Skulle det sedan blir en rättegång, där en åklagare ska med hjälp av det som polisen har fått fram om vad som hände den där kvällen, så ska din advokat arbeta för att försvara dig. Helst ska advokaten kunna ta fram alternativa händelser, kalla vittnen som har sett att något annat hände, än det som åklagaren hävdar. Här räcker det med att domaren och nämndemän inte kan fälla en utan "rimligt tvivel" om att du är skydlig. Det innebär att åklagaren har så mycket bevis att domaren blir helt och hållet övertygad om att du har gjort just det som åklagaren hävdar att du har gjort. Lyckas advokaten slå hål på det, och så tvivel, så har hon eller han lyckats med sitt arbete. Och du kan gå fri från rättegången.

29 Oct 2019