Inte alltid en snabb förhandling

När ni är två föräldrar som inte ska leva tillsammans kommer en vårdnadsförhandling uppstå. Familjerätt kallas den avdelning som reglerar föräldrarnas vårdnad och umgänge med barnen.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån var snittlängden för äktenskap i Helsingborg 28,6 år mellan 2016-2020. Det är förstås inte alla äktenskap som varar så länge. Drygt hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa. Men så är livet ibland. Skilsmässan, eller bara en vanlig separation mellan två ogifta föräldrar, kan dock bli extra komplicerad om det finns barn inblandade. Då är det helt plötsligt en familjerättslig process som kommer att innehålla förhandlingar inom juridiska ramar för hur vårdnad och umgänge mellan föräldrarna och barnen ska se ut. Ibland är det en snabb förhandling. Om båda föräldrarna är överens och bedöms som lämpliga vårdnadshavare är det mer regel än undantag att de får dela på vårdnaden. Ofta bor kanske barnet varannan vecka hos vardera förälder.

När rätten inte ser till barnets bästa

Det är dock inte alltid tingsrättens beslut går som på räls eller att båda parter är så samarbetsvilliga. Du kanske har lämnat din partner för att du anser att ditt ex är direkt farlig för dig, men framför allt för era barn. Nu pumpar paniken i dig när du upptäckt att tingsrätten är på väg att ge er delad vårdnad och full umgängesrätt mellan din före detta partner och barnen. Med experter på familjerätt i Helsingborg vid din sida kan du dock öka chanserna för ett mer gynnsamt utfall i familjerätten för dina barn.

27 Apr 2021