Hitta en advokat

Att hitta en försvarsadvokat kan kännas svårt. Framförallt kan det kännas krångligt att veta exakt var man ska börja. Som tur är finns det dock flera olika sätt att hitta advokater på, oavsett om man har kontakter och vänner man kan ta tips av eller inte.

En advokat kan arbeta med många olika typer av mål. I större städer, såsom Stockholm och Göteborg, är de ofta mer specialiserade. I mindre städer tar en advokat ofta på sig flera olika typer av fall. Vilken typ av advokat du bör ta hjälp av beror främst på vad du behöver hjälp med och hur komplext ditt ärende anses vara.

Använd dig av Advokatsamfundets webbplats

För att få kalla sig för advokat krävs det att man är medlem i Advokatsamfundet. På deras hemsida kan du alltså vara säker på att du hittar kvalificerade advokater som kan hjälpa dig med ditt ärende. Att använda webbplatsens sökfunktion är enkelt. Välj helt enkelt vilken inriktning du vill att advokaten ska ha (t.ex. brottmål), land och ort (t.ex. Sverige och Stockholm). Du kan även söka efter advokater som talar särskilda språk.

Därefter får du fram en lista på advokatbyråer som sysslar med brottmål och som är verksamma i Stockholm (om du sökt enligt exemplet ovan). Du kan specificera sökningen ytterligare, till exempel genom att söka efter titlar. De titlar du kan välja mellan är

  • Advokat
  • Biträdande jurist
  • Konsult
  • EU-advokat

Tips och kontakter

Ett annat sätt att hitta en bra advokat, oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg eller någon mindre stad i landet, är att använda dig av sina bekanta. Behöver du till exempel en advokat som kan bolagsrätt, kanske du kan höra med några affärsbekanta som kan ge dig en rekommendation. Att få en personlig rekommendation av någon du litar på, och som dessutom behövt advokaten i liknande syften som dig, är sannolikheten stor att även du upplever att advokaten är duktig på sitt jobb.

Genom en sökning på Advokatsamfundets hemsida får du, som tidigare nämnt, upp en lista på de som kan kalla sig för advokater. Vilka som är lite bättre och vilka som är lite sämre får du däremot inte veta. Det är här en personlig rekommendation kan göra skillnaden. Det är dock inte alla som har kontakter de kan använda sig av i sådana här sammanhang. Om man inte känner någon som använt sig av en advokat i en liknande nisch, är det snarare bättre att använda sig Advokatsamfundets hemsida och göra en sökning.

14 Jul 2017