För första gången finns två kvinnor med på topplista över advokater

Topplistan som kvinnorna är med på heter ”Advokaternas advokat”, en lista som tidigare varit vikt åt de manliga advokaterna i landet. Det här året tar dock brottsmåladvokaterna Ulrika Borg och Anna Dahlbom plats på listan. Listan avser tio brottmålsadvokater som andra advokater skulle valt ifall de var i behov av en brottmålsadvokat. Det här skriver Dagens Juridik på sin hemsida.

- Kul! Självklart blir man glad över ett sådant här förtroende, säger advokaten och delägaren (på Krim advokater) Ulrika Borg. Hon säger också att det är bra ifall det skänker uppmärksamhet runt att flera kvinnor väljer att jobba med försvararuppdrag som advokater.

Dagens Juridik, som sköter intervjun, säger att Ulrika har påstått att klienterna ”är modernare i relation till kvinnliga och manliga advokater”. Hon svarar att hon hoppas att det ska jämna ut sig

- Förvisso kan klienterna förmodligen vara modernare i sitt synsätt, men det är ändå mycket fler manliga försvarare än kvinnliga. Självklart hoppas jag att det ska jämna ut sig, men det kan nog ta ett tag, säger hon. 

Ulrika tar en andraplats i undersökningen.

”Väldigt roligt”

Advokaten, delägaren och VD:n för Lewis & Partners Advokatbyrå Anna Dahlbom intar den sjätte platsen på listan, tillsammans med en annan advokat.

- För mig personligen är det givetvis väldigt roligt. Det är hedrande att det finns många andra inom branschen som skulle välja mig att försvara.

Under året som gått jobbade Anna med ett minst sagt uppmärksammat mål. Hon företrädde en pappa till tvillingar som hade pressats av polisen att erkänna misshandel mot sina barn. Det fanns videobevis på att förhörsledaren vilseledde pappan att tro att mamman kunde ha umgänge fortsättningsvis med barnen. Detta om han erkände brottet.

Hovrätten menade att pappan kan ha lämnat en berättelse som inte var trovärdig.

- Det där fallet var mycket speciellt med ett påtvingat och felaktigt erkännande. Min klient blev dömd till 5 år i fängelse i tingsrätten. Därefter bytte han till mig som försvarare och tog tillbaka sitt erkännande, berättar Anna. Hon tillägger att hon lämnade fram ny medicinsk bevisning som talade för att det var fråga om ett falskt erkännande. Därefter frikändes hennes klient – på alla punkter.

Hon säger sedan till Dagens Juridik att uppmärksamheten som uppstått runt fallet säkerligen kan ha betydelse för hennes placering på listan. Detta eftersom fler får kännedom det arbete man gör, konstaterar hon.

4 Jul 2016