Felbehandlad med Botox – vad kan man göra?

FASS och läkemedelsverket rekommenderar att Botox och andra läkemedel som tillverkats med Botulinumtoxin endast ges av läkare. I verkligheten är det dock långt ifrån vad som sker. Faktum är att det i Sverige är tillåtet för vem som helst att utföra injektionsbehandlingar med bland annat Botox. Ingen legitimation krävs. Med tanke på att det rör sig om ett medel tillverkat från ett toxin är det inte så konstigt att det ibland sker misstag som kan få allvarliga konsekvenser för patienten.

Tyvärr står man som konsument ofta ganska maktlös i sådana lägen. Skönhetsoperationer räknas inte som vanlig sjukvård och omfattas inte av till exempel patientskadelagen. Faktum är att Sverige är ett av de länder som har allra minst regleringar kring skönhetsingrepp. En orsak till detta kan vara att det inte ses som riktig sjukvård och hamnar mellan olika myndigheters stolar. Skönhetsingrepp var dessutom länge relativt ovanligt i Sverige, till skillnad mot andra länder där fenomenet var vanligare och där således även regleringen har kommit längre.

De flesta kliniker är seriösa

Skönhetsingrepp är vanligast i Stockholm, här bor många människor som kan tänka sig att genomgå ett skönhetsingrepp med till exempel Botox eller någon typ av filler. Det är också i Stockholm de flesta skönhetssalonger och kliniker poppar upp. Eftersom vem som helst har rätt att ge en Botoxinjektion är det inte ovanligt med drop-inbehandlingar i till exempel gallerior och på mässor, något som naturligtvis ökar risken för felbehandlingar dramatiskt.

De flesta kliniker är seriösa, men det finns ändå ett stort antal skönhetssalonger och kliniker där det finns stora brister i kunskaper kring injektioner med Botox och kring ansiktsanatomi, något som är mycket viktigt att ha koll på när man ska ge någon Botoxinjektioner. Känner man inte till något om hur musklerna fungerar i ansiktet kan man inte avgöra vad som är bäst för den enskilda patienten och därför inte heller dosera rätt. Risken att man överdoserar är mycket stor, med månader och till och med år av oönskade effekter och biverkningar som följd. Här finns en seriös klinik att vända sig till: https://www.botoxstockholm.biz.

Allvarligare biverkningar

Eftersom effekten av Botox är övergående, är besvären det ofta också. Vanliga besvär som hängande ögonlock och ”bekymrad” panna går vanligtvis över efter åtminstone tre, fyra månader. Dock kan en felaktig behandling få allvarligare konsekvenser än så. Om injektionen hamnar riktigt ovanligt kan den ge upphov till permanenta synskador och huvudvärk, besvär som kan sitta i i flera år.

Om du blivit felbehandlad

Om du gått till en skönhetssalong eller klinik och blivit felbehandlad ska du först och främst gå till en riktig läkare och få hjälp och en diagnos. Oftast är som sagt biverkningarna övergående, men det är bäst att vara på den säkra sidan och låta en läkare ta en titt. Fortsätter problemen över en lång tid kan det även vara en idé att stämma kliniken för att få ett skadestånd för sveda och värk, förlorad arbetsförmåga etc. Du ska i sådana fall börja med att kontakta en jurist med rätta kvalifikationerna - hör av dig till en advokatbyrå med inriktning på civilrätt för att få rätt hjälp

Välj rätt klinik från början

Framför allt är det viktigt att du sedan i fortsättningen alltid vänder dig till en riktig klinik, där den behandlande personalen är utbildad och certifierad av Estetiska Injektionsrådet. Det garanterar att de är medicinskt utbildade och har rätt kunskaper och kompetens. Tänk på att eftersom marknaden är såpass oreglerad i Sverige är det ditt eget ansvar som patient att se till att du väljer en professionell och kunnig behandlare.

 

10 Aug 2018