Är ditt hus elsäkert?

Det finns en slags nonchalans i Sverige gällande skador och ersättning för sådana. Många tror att man är säker i och med att man har tecknat en hemförsäkring och många som bor i hyresrätter eller i bostadsrätter helt går fria om olyckan är framme. Det stämmer inte.

Skulle du bo i en villa i Stockholm så bär du själv ansvaret för att se till att allt är i sin ordning. Skulle de börja brinna i sitt hus och då elden i fråga kan härledas till att du just kopplat in en maskin på ett felaktigt sätt - och utan en behörig elektriker - så är det också så att du kommer att få betala.

Gällande el i en bostadsrätt så har BRF:en det stora ansvaret. Men, varje enskild medlem ansvarar själv för sina maskiner och apparater. Det innebär att du kanske kopplar in en diskmaskin på ett felaktigt sätt och att denna springer läck som en följd av detta så kommer du att få bära kostnaden.

Ska ett försäkringsbolag betala för din dumhet?

Det kan bli väldigt dyrt - i synnerhet om man betänker att en sådan vattenskada även kan komma att drabba tredje person i form av en granne som bor under. El och vatten är två vanliga orsaker till skador och det finns, enligt oss, heller inga ursäkter gällande båda dessa element.

Vi håller helt på de försäkringsbolag som nekar ersättning i dessa frågor. Har man en brand som en direkt följd av en felaktig installation och där man - olagligt dessutom - valt bort en behörig elektriker; varför ska man då bli ersatt? Detsamma gäller en vattenskada. Om en sådan kommer enbart för att du missat att sätta in en fuktspärr, ska du då få serva en andraserve?

Anlita alltid en elektriker

Konflikter med försäkringsbolag inträffar hela tiden. Det ligger i sakens natur. Som privatperson känner man sig säker då man tecknar en försäkring och som Försäkringsbolag så vill man komma så billigt undan som möjligt. Det öppnar för konflikter. Sakfråga åsido här. Ibland så har man som kund definitivt rätt. Det finns många exempel på där en kund vunnit ett mål och fått ersättning utbetald retroaktivt av sitt försäkringsbolag - en skicklig jurist kan ofta bidra till en sådan vinst.

Men, vår poäng är följande: Varför ens utsätta sig för en sådan risk? Om du anlitar en elektriker i Stockholm så har du också skött ditt åtagande. Du kan bevisa att du gjort det som förväntats av dig och den elektriker du anlitat kan - genom sin ansvarsförsäkring - få ta kostnaden om hans arbete varit fel. Detsamma gäller för en rörmokare. Se till att ha dina händer fria. Med rot-avdraget så handlar det inte om några större kostnader heller.

6 Nov 2018