Om ni hamnat i en fastighetstvist är det viktigt att anlita en kunnig jurist

Har ni hamnat i en fastighetstvist? Är ni inte överens om ifall den där vattenskotern skulle ha ingått i husköpet? Eller hyr ni i andra hand och behöver hjälp med att få ned hyran?

Det är aldrig roligt med konflikter, speciellt inte om det handlar om ens hem. Det finns väl en anledning till att man säger ”hem ljuva hem”. En svårlöst konflikt som rör en fastighetstvist kan vara tärande och svår att överblicka. Det är svårt att hålla koll på de rättigheter man kan tänkas ha och är det dessutom känslor inblandade kan det vara ännu svårare. Då kan det bästa vara att anlita en jurist som är specialist på fastighetsjuridik. Då sparar man oftast tid, energi och pengar. 

Men det är inte bara vid konflikter som en fastighetsjurist kan hjälpa till. Ni kanske ska gräva ner ett avloppssystem och är osäkra på var tomtgränsen egentligen går. Då måste ni kolla med Lantmäteriet. Vill ni bygga en brygga vid skärgårdshuset? Då måste ni först ansöka om bygglov. Ibland kan språk och termer vara svåra att förstå och då kan en kunnig fastighetsjurist sköta kommunikationen med myndigheterna. 

Se upp för bostadsbidragare

På senare år har dessutom bedragare börjat sko sig på den bostadsbrist som råder i våra större städer. D utgör sig helt enkelt för att vara ägare till bostäder som de inte alls äger och lovar sedan kontrakt mot att man betalar en eller flera hyror i förskott. Inte sällan så lovar de samma lägenhet till flera personer på en gång. En sådan bedragare ska självfallet polisanmälas och det kan vara bra att även ta hjälp av en jurist för att försöka få tillbaka så mycket av de hyrespengar som man betalat i förskott. Har man en hemförsäkring brukar den även täcka anlitandet av en jurist mot en eventuell självrisk förstås. 

Även hyreslägenheten bör besiktigas

Kanske har ni faktiskt fått ett hyreskontrakt hos en fastighetsvärd. Då är det viktigt att man innan man flyttar in besiktigar lägenheten tillsammans med fastighetsägaren och skriver ner alla eventuella fel och brister. Detta för att man den dagen då man flyttar ut inte ska bli ansvarig för de fel som fanns där redan från början. Det kan vara en god ide att också fotografera bostaden och dokumentera felen. Skulle sedan en fastighetstvist ändå uppstå så visar man besiktningsprotokollet och eventuella fotografier och slipper förhoppningsvis be om juridisk hjälp.

9 Mar 2020